Dzikie borówki z Maine
Na karłowatych krzaczkach kryje się najsilniejsza jadalna roślina. Mowa tu o leśnych czarnych borówkach. Szczególnie te z Maine zasługują na naszą uwagę. Dzikie borówki z Maine są bardziej dzikie niż można sobie wyobrazić. Liczą dziesiątki tysięcy lat.
Borówki te prosperują w Maine ponieważ są bardzo odporne na wszelkie zmiany klimatyczne i potrafiły się dostosować do zmieniających się warunków. Nawet wtedy, kiedy lodowce wyniosły warstwę wierzchnią gleby do morza, a gleba stała uboga w składniki odżywcze i kwaśna, krzewom borówek to nie przeszkodziło, aby się rozrastać. Przetrwały również suszę, pożary, zimno i inne kataklizmy. Dwie trzecie tej rośliny żyje pod ziemią, a nawet jeśli zostanie ścięta lub spłonie w pożarze szybko odbija wzmocniona. Występują pod postacią stu różnych szczepów różniących się od siebie kodami genetycznymi. To daje im gwarancje przetrwania bez względu co by się nie wydarzyło w przyszłości. To wszystko czyni je bardzo silnymi.
Dzikie jagody i borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny wrzosowatych. I choć borówki amerykańskie to jedne z bogatszych w antyoksydanty owoce i wspaniale wpływają na zdrowie nie należy ich porównywać do dzikich borówek z Maine. Jest ogromna różnica między tymi dwoma odmianami.
Żadna inna roślina na ziemi nie równa się pod względem właściwości do dzikiej borówki. Mimo, że nie mówi się o niej w ten sposób jest adaptogenem numer jeden. Ich głęboki pigment jest wskaźnikiem obecności silnych przeciwutleniaczy i aminokwasów pokazując jak bardzo są one bogate w składniki odżywcze.
Antyoksydanty w dzikich borówkach
Przeciwutleniacze znajdujące w dzikich borówkach są szczególnie silne i mają zdolności do zatrzymania procesu utleniania. Utlenianie ma miejsce, gdy toksyny na które jesteśmy narażeni uszkadzają nasze tkanki i struktury komórkowe, ostatecznie zatruwając i niszcząc je. W dzisiejszym świecie jesteśmy bombardowani wolnymi rodnikami. Toksyny obecne są w żywności, kosmetykach, lekach i w powietrzu. Ale to nie wszystko. Dużym zagrożeniem są neurotoksyny wydalane przez patogeny obecne w organizmie. Prawie każdy ma w sobie przynajmniej jeden patogen. Na szczęście jagody, dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym chronią nas przed tymi truciznami.
Dzika borówka z Maine Vimergy– właściwości
- jest jednym z najlepszych pokarmów, oczyszczających organizm z toksycznych metali ciężkich,
- odżywia mózg,
- regeneruje wątrobę,
- występuje jako najsilniejszy prebiotyk,
- posiada największa zawartość przeciwutleniaczy wśród pokarmów dostępnych na naszym globie,
- posiada nieodkryte jeszcze inne odmiany antyoksydantów
- najskuteczniejszy pokarm w walce z alzheimerem
Anthony William w książce „Uzdrawiająca żywność boskiego lekarza” pisze o borówkach:
„Kiedy jesz te owoce, ich wrodzona inteligencja skanuje twój organizm, szuka potencjalnych chorób, monitoruje stres oraz poziom toksyczności i organizuje najlepszy sposób leczenia, to jedyna roślina, która to potrafi. {…} Gdyby naukowcy posiadali środki, które pozwoliłyby im sprawdzić, co kryje się we wnętrzu tej rośliny i jak to wykorzystać, odkryliby lekarstwo na każdą znaną chorobę. Za sto lat nauki medyczne będą używać dzikich borówek jak klucza do odblokowania sekretów, jak leczyć choroby.”
Jeśli nie masz dostępu do dzikich borówek z Maine lub z wschodniej części Kanady, to nie znaczy że masz nie jeść tych wspaniałych owoców. Latem korzystaj z lokalnych, ekologicznych upraw borówek amerykańskich lub czarnych jagód dziko rosnących w lasach. Wszystkie one mają niesamowite właściwości lecznicze. Każda z nich oferuje korzyści dla zdrowia.
Możesz jednak używać dzikich borówek z Maine w proszku, które będą wspaniałym dodatkiem do codziennej diety. KLIK
Oczyszczający koktajl z dzikimi borówkami z Maine w proszku
Wykorzystaj borówki do koktajlu oczyszczającego z metali ciężkich. Poniżej przepis „boskiego lekarza” na smoothie oczyszczające z metali ciężkich na 1 porcję:
- 2 banany
- 1 łyżeczka spiruliny,
- 1 szklanka świeżej dzikiej borówki lub 2 łyżkeczki sproszkowanej borówki z Maine
- 1 łyżeczka sproszkowanego soku z młodego jęczmienia,
- 1 łyżeczka rodymenii palczastej (algi dulse),
- 1 szklanka kolendry
- 1 pomarańcza (sok wyciśnięty z jednej pomarańczy)
- 1 szklanka wody
W blenderze wysokoobrotowym zblenduj na gładka masę wszystkie składniki.
Źródło:
Anthony William – „Boski Lekarz”