Ashwaganda – jedno z najpotężniejszych ziół w medycynie ajurwedyjskiej

A
A

Ashwaganda, czyli jedno z najpotężniejszych ziół w medycynie ajurwedyjskiej.

 

Jest najbardziej znany ze swoich właściwości regenerujących i odmładzających. W Sanskrycie ashwaganda oznacza „zapach konia”, wskazując, że zioło ma potencjał, aby nadać wigor i siłę ogiera. Korzeń ashwagandy ma również zapach przypominający koński pot.

 

W Ajurwedzie są szczególne zioła o właściwościach adaptogennych – jednym z nich jest właśnie ashwaganda. Adaptogeny to substancje (kombinacja aminokwasów, witamin i ziół), które modulują Twoją reakcję na stres lub reakcję na zmieniające się środowisko. Adaptogeny pomagają organizmowi radzić sobie z zewnętrznymi stresami, takimi jak toksyny w środowisku i wewnętrznymi stresami, takimi jak lęk i bezsenność, lub wszelkimi zaburzeniami związanymi ze stresem.

 

Tradycyjnie organiczna ashwaganda była przepisywana jako środek wzmacniający nerwy i jako adaptogen – środek, który pomaga organizmowi przystosować się do różnych stresorów emocjonalnych i fizycznych.

 

Jest klasycznie używany w Indiach od prawie 5000 lat przy dolegliwościach takich jak:

  • reumatyzm
  • zaparcie
  • bezsenność
  • warunki nerwowe
  • chroniczny stres
  • wole
  • zapalenie stawu
  • pasożyty
  • równowaga hormonalna

 

Wysokiej jakości Ashwaghandę możesz kupić tu: https://innerharmony.pl/produkt/organiczna-ashwagandha-101-w-kroplach-115ml-vimergy/

Pastę sporządzoną ze sproszkowanego korzenia ashwagandy można nakładać miejscowo aby leczyć czyraki, wrzody i inne podrażnienia i infekcje skóry.

Ashwagandha jest często określana jako „indyjski żeń-szeń” ze względu na swoje właściwości odmładzające, chociaż botanicznie żeń-szeń i ashwaganda nie są ze sobą spokrewnione.

 

Należąca do tej samej rodziny psiankowatych co pomidor, ekologiczna ashwaganda to pulchny krzew o owalnych liściach i żółtych kwiatach. Daje czerwone owoce wielkości rodzynek.

 

To adaptogenne zioło pochodzi z suchych regionów Indii, północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, a dziś jest również uprawiane w łagodniejszych klimatach, w tym w Stanach Zjednoczonych.

 

Dlaczego warto korzystać z Ashwagandy?

 

  • naprężenie
  • zmęczenie
  • trudności z koncentracją
  • kiepska pamięć
  • problemy ze snem
  • niskie libido
  • częsta choroba lub choroba
  • lęk
  • niska wytrzymałość (psychiczna lub fizyczna)
  • ból stawu
  • stan neurologiczny

 

Stosowanie ashwagandy może działać jako lek ziołowy, który pomaga złagodzić te objawy i wspierać wzrost poziomu energii i odmładzające poczucie dobrego samopoczucia.

 

Ashwaganda- korzyści i efekty lecznicze

Ashwaganda zawiera wiele przydatnych substancji chemicznych, w tym witanolidy (laktony steroidowe), alkaloidy, cholinę, kwasy tłuszczowe, aminokwasy i różne cukry.

 

Podczas gdy liście i owoce mają cenne właściwości terapeutyczne, organiczny korzeń z rośliny ashwaganda jest częścią najczęściej stosowaną w leczeniu w zachodnim ziołolecznictwie, ponieważ działanie ashwagandy jest wielorakie.

 

Naukowcy medyczni od lat badają ashwagandę z dużym zainteresowaniem i ukończyli ponad 200 badań nad leczniczymi korzyściami tego środka botanicznego.

 

Kilka kluczowych przykładów, że Ashwagandha przynosi korzyści zdrowotne:

 

  • chroni układ odpornościowy
  • pomaga zwalczać skutki stresu
  • poprawia uczenie się, pamięć i czas reakcji
  • zmniejsza niepokój i depresję bez powodowania senności
  • pomaga zmniejszyć potencjał choroby neurodegeneracyjnej i poprawić funkcje poznawcze
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • oferuje korzyści przeciwzapalne i przeciwbólowe
  • posiada właściwości przeciwmalaryczne
  • zwiększa potencję seksualną zarówno u mężczyzn, jak i kobiet
  • może być skutecznym środkiem przeciwnowotworowym
  • promuje nowy wzrost nerwów

 

Dodanie Ashwagandy do codziennej diety

Według Ajurwedy nasze ciała utkane są z pożywienia. Składniki odżywcze, które spożywamy, są metabolizowane w energię i informacje, które tworzą nasze komórki, tkanki i narządy. Każdego dnia nasze ciała potrzebują niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych, aby utrzymać równowagę naszego organizmu.

 

Ashwaganda jest klasycznie przyjmowana jako drobny proszek zmieszany z miodem lub masłem ghee. W krajach zachodnich jest zwykle spożywany w postaci kapsułek. Typowa zalecana dawka to 500 do 1000 mg.

 

Dla osób cierpiących na bezsenność i stany lękowe korzystne jest wypicie przed snem filiżanki gorącego mleka zawierającego łyżeczkę ashwagandy w proszku lub kapsułkę ashwagandy.

 

Uwaga medyczna: Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed użyciem, jeśli masz jakiekolwiek schorzenia. Ashwagandha nie jest zalecana dla kobiet w ciąży

 

Źródło: Dr. Chopra

Inner Harmony
Main Menu x
Wybierz walutę
X