Spirulina to niebieskozielona alga, rosnąca w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych i wysoce dostępne białko ONZ i Organizacja Rolnicza zakwalifikowała ją jako potencjalne narzędzie do walki z powszechnym niedożywieniem.
Spirulina to prawie ”doskonała” pełnowartościowa żywność. Niebieskozielona alga dostarcza kompletnego, wysoko przyswajalnego białka wraz z innymi ważnymi składnikami odżywczymi. Zawiera ona do 70% masy białko i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jakość tego białka można porównać do najlepszych źródeł białka, choćby wołowiny, mleka czy jajek. Z tego powodu suplement diety w postaci spiruliny powinien być stosowany przez vegan i wegetarian, a także osoby pragnące zmniejszyć tkankę tłuszczową (dieta bogate w białko sprzyja odchudzaniu).
Pozostałe składniki to:
- beta-karoten
- Niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym trudny do pozyskania kwas gamma-linolowy (GLA), który ma działanie przeciw zapalne, przeciwzakrzepowe, obniża cholesterol i ciśnienie krwi
- minerały takie jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk
- fitoskładniki: sulfolipidy i enzym przeciwutleniający dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), które są biodostępnej formie
- fikocyjanina, która jest odpowiedzialna za charakterystyczną barwę spiruliny.
Badania wskazują, że fikocyjanina, rodzaj biliprotiny działa w profilaktyce nowotworowej, gdyż hamuje rozwój kolonii raka. Składnik ten zwiększa również wydolność umysłową, wspomaga zdrowie mózgu i serca, chroni przed stresem oksydacyjnym. Fikocyjanina wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, które są odpowiedzialne za dotlenie organizmu oraz białych, których rolą jest walka z wirusami i bakteriami, a więc innymi słowy wpływają na zdrowy układ odpornościowy. Fikocyjanina występuje tylko w spirulinie. Jej składniki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Badania pokazują szerokie działanie prozdrowotne spiruliny w tym:
– wsparcie układu immunologicznego,
– wsparcie optymalnej flory żołądkowo-jelitowej,
– pomoc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
– pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
– pomoc w usunięciu metali ciężkich np. rtęci, toksycznej miedzi z wątroby, mózgu, narządów rozrodczych, jelit i tarczycy,
– wsparcie zdrowego układu sercowo-naczyniowy,
– zapewnienie wysokiego i długo utrzymującego się poziomu energii
Anthony William pisze w swojej bestsellerowej książce „Uzdrawianie tarczycy wg boskiego lekarza” pisze, że „Spirulina wspomaga regenerację gruczołu tarczycowego na dwa sposoby:
- dostarcza ważnych mikroskładników zdrowej tkance, tym samym odbudowując gruczoł, a także
- zawiera antyseptyczny jod zwalczający komórki EBV w tarczycy, co prowadzi do zmniejszenia obciążenia wirusowego i przyspiesza regenerację. Spirulina powstrzymuje rozrost guzków, guzów i cyst, zarówno tych łagodnych, jak i rakowatych”.
Najwyższej jakości spirulinę znajdziesz tutaj.
Choć spirulina jest bardzo zdrowa, to należy pamiętać, że gdy sięgniesz po ten suplement musisz mieć pewność, że pochodzi ona z dobrego źródła. Ważne jest, aby spirulina uprawiana była w czystym środowisku i była poddawana kontroli pod względem bezpieczeństwa. W przeciwnym razie zanieczyszczona metalami ciężkimi i innymi chemikaliami spirulina może spowodować uszkodzenie wątroby i mózgu. Podobnie jest w przypadku spożywania morskich ryb, które zawierają również metale ciężkie i inne toksyczne substancje.
Od czasu wybuchy jądrowego w Fukushimie nie zaleca się spożywania jakichkolwiek wodorostów w tym spiruliny, zebranych w pobliżu Japonii i sąsiednich wód, ponieważ mogą być skażone promieniowaniem.
Dlatego tak ważne jest, aby jakość i czystość spiruliny była na najwyższym poziomie.
Źródło:
- Anthony William – „Oczyszczanie wątroby według Boskiego Lekarza”
- Paul Pitchford – „Odżywianie dla zdrowia”
- Mercola – „The ‘#1 Superfood’ That Americans Are Missing Out On”